Verwerken van gevoelens over relateren
Om gevoelens te verwerken waar je met iemand of iets in relatie bent, helpt het om een paar dingen te checken.
Relateren
We bevinden ons vaak in de een of andere situatie waar we relateren. Er kunnen een of meer mensen zijn met wie we praten, of met wie we op een andere manier relateren. Maar ook als zich dingen voor ons bevinden waar we iets mee doen, dan relateren we daar in feite ook mee. Dat kan een telefoon of computer zijn, maar ook dingen die we bouwen of schoonmaken.
Het gaat er hier om dat jij er bent, en de ander of dat andere ding, in je gevoelens.
Omdat dit zo veel voorkomt, zit er nogal wat daarvan in ons onderbewustzijn. Wanneer we door onze gevoelens heen werken, kan er veel van opkomen.
Hindernissen
Er zijn een paar hindernissen bij het verwerken van gevoelens over relateren. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om sommige dingen over het hoofd te zien, waardoor het verwerken niet lukt. Het is daarom belangrijk om een goed begrip te hebben van wat voor gevoelens en gedachten er zijn, die gezien moeten worden.
De ander
Het gemakkelijkst om over het hoofd te zien is in feite de ander.
Laten we zeggen dat je kwaad bent, en dat je dat wilt verwerken. Dus je voelt de kwaadheid, neemt nota van waarom je kwaad bent, en hoe agressief je je voelt. Maar de gevoelens lossen niet op. Wat er gebeurd, is dat je de persoon waar je kwaad op bent niet in ogenschouw nam, met wie je in relatie stond.
Dus, hoe doe je dat?
Misschien weet je hoe je de ander in je gedachten ziet, en kun je dat beschrijven. Een andere manier om toegang te krijgen tot die gevoelens en gedachten over de ander, is om fysiek te kijken naar waar de ander zou zijn. Door te kijken, krijg je het gevoel en de kennis over hoe je de ander ziet.
Je beeld van jezelf
Naast hoe je de ander ziet, is er ook hoe je jezelf ziet.
In het artikel over het Innerlijk Kind wordt het punt in het midden van je buik genoemd. Wanneer je daar je aandacht op richt, is het niet alleen makkelijker om je Innerlijke Kind te voelen. Je krijgt ook toegang tot hoe je jezelf ziet, tot je zelfbeeld. Het voelen en weten van je zelfbeeld is altijd inbegrepen als je je vanuit dit centrum voelt. Dat maakt dit een van de meest effectieve manieren voor het verwerken van gevoelens over relateren.
In feite is de reden dat je je meer als een kind voelt, als je vanuit dit centrum voelt, dat het kind zijn dan deel uitmaakt van je zelfbeeld.
Het beeld dat de ander van jou heeft
Behalve je beeld van de ander en dat van jezelf, is er het beeld dat de ander van jou heeft, dat een rol speelt in het relateren. Natuurlijk kun je niet zeker weten wat de ander op dat moment echt van je denkt, maar daar krijg je wel een indruk van door de manier waarop er met je wordt omgegaan. Je kunt bijvoorbeeld merken hoe belangrijk je voor de ander bent, of hoeveel hij of zij je mag of niet mag.
In het relateren reageer je op hoe je denkt dat de ander je ziet. Je kunt je gewaardeerd of trots voelen, als je gelooft dat de ander je waardeert. En bijvoorbeeld inferieur, wanneer je denkt dat de ander zich superieur voelt.
Je kunt op je gevoelsreacties daarop afstemmen, door de buitenkant van je lichaam (de periferie) te voelen. Waar je lichaam de buitenwereld ontmoet. Dus, waar je huid is, maar het is niet echt je huid die je moet voelen.
Voor sommigen kan het helpen bij het afstemmen hierop door een bepaalde manier te gebruiken om de vingers van je handen te houden (een "mudra"). Je laat de toppen van je pink en duim elkaar raken. Laat de rest van je vingers open. Onmiddellijk nadat je dat hebt gedaan, voel je wellicht je aandacht naar de periferie van je lichaam gaan. Daar kun je je gevoelsmatige reactie voelen op hoe je denkt dat de ander je ziet.
Enthousiasme en passie
Het energieniveau waarmee we elke soort relatie aangaan, is ons enthousiasme of onze passie ervoor. Hoe meer er daarvan is, hoe levendiger we zijn.
Dus, hoe minder energie we hebben voor een relatie, hoe minder enthousiasme. We vervelen ons dan, of kunnen apathisch worden. We kunnen op een punt komen dat er nauwelijks nog een relatie is, omdat we niet werkelijk geïnteresseerd zijn. Dit kan gebeuren als we iets alleen maar doen omdat we dat moeten. Bijvoorbeeld op school, als we moeten kijken naar wat de leraar op het bord schrijft, maar enkel blanco staren.
Dit heeft feitelijk een effect op ons lichaam. Als we enthousiast of gepassioneerd zijn, is ons lichaam vochtig. Als we ons vervelen of apathisch zijn wordt ons lichaam droog.
De oefening
De oefening is dus om relateren te voelen. Het is vooral nuttig om dit te doen voor het Innerlijk Kind. Maar je kunt dit doen met wat er op dit moment ook is.
Object-relaties
In de psychologie worden deze manieren in onze psyche waarop we met anderen relateren "Object-relaties" genoemd. Veel van onze herinneringen aan hoe we relateren zijn dus object-relaties. Soms wordt gedacht dat alleen die herinneringen object-relaties zijn, maar dat is niet zo. De functie in onze psyche die onze relaties met de buitenwereld hanteert doet dat altijd, of dat nu op de automatische piloot of op een totaal nieuwe manier gebeurt.